2022-10-28 20:17:31
Φωτογραφία για Η παλαιότερη Ελληνική επιχείρηση που λειτουργεί από το 1785
Το παραδοσιακό καφενείο του Εμμανουήλ Φορλίδα στον Λαύκο Πηλίου,  η παλαιότερη καταγεγραμμένη Ελληνική επιχείρηση που λειτουργεί αδειάλλειπτα από το 1785.  

Ο χάρτης του Βusiness Financing που περιλαμβάνει παγκοσμίως και ανά χώρα  τις παλαιότερες επιχειρήσεις που λειτουργούν ακόμη βρίσκεται πλέον αναρτημένος και στην είσοδο του ιστορικού παραδοσιακού καφενείου στο μικρό χωριό Λαύκος του Νότιου Πηλίου. 

Λειτουργεί αδιάλλειπτα από το 1785 οπότε και  πρωτολειτούργησε από τον προπάππο του σημερινού του ιδιοκτήτη Εμμ. Φορλίδα. 

Εκτός από "κέντρο της ζωής" και τόπος συνάντησης των κατοίκων, όπως συμβαίνει με όλα τα καφενεία σε χωριά λίγων κατοίκων - ο Λαύκος έχει 500 περίπου κατοίκους- η ιστορία του διώροφου πετρόκτιστου κτίσματος έχει σημαδευτεί από τις προσωπικότητες που συνήθιζαν να το επισκέπτονται όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης όταν απο την γενέτειρά του Σκιάθο επισκεπτόταν τον Βόλο και ο Κώστας  Βάρναλης όσο υπηρετούσε ως γυμνασιάρχης στην Αργαλαστή, το κεφαλοχώρι της περιοχής που απέχει από τον Λαύκο 7 χιλ. 


Τα αρχικά χρόνια λειτουργίας στον ίδιο χώρο με το καφενείο λειτουργούσε χασάπικο, ταβέρνα και  στον επάνω όροφο χάνι.

Από συνέντευξη του σημερινού ιδιοκτήτη του καφενείου Εμμ. Φορλίδα στην εφημερίδα της Μαγνησίας "Ταχυδρόμος" -taxydromos.gr- διαβάζουμε:

"To μαγαζί έχει την ιστορία του. Στη γωνία στο βάθος έπινε το κρασάκι του ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, το “καλογεροπαίδι” όπως τον έλεγαν, όταν ερχόμενος από τη Σκιάθο αποβιβαζόταν στον Πλατανιά, διανυκτέρευε στο Χάνι που βρίσκονταν στον όροφο του καφενέ και από κει με τα πόδια έφθανε στη Μηλίνα, όπου τον παρελάμβανε το καΐκι για τον Βόλο. Μέχρι το 1960 η σύνδεσή μας με τον Βόλο γινόταν μέσω θαλάσσης.

Σύχναζαν και άλλες προσωπικότητες στον καφενέ μας. Ο Βάρναλης που ήταν γυμνασιάρχης στην Αργαλαστή, αλλά και ο Δερμούζος διευθυντής στο Παρθεναγωγείο Βόλου"

Εσωτερικά ο χώρος, παρά την ανακαίνιση του κτίσματος, διατηρεί έντονα την ατμόσφαιρα του παρελθόντος και της ιστορίας του ενώ πολύ συχνά το καφενείο έχει γίνει αντικείμενο της προσοχής ξένων μέσων ενημέρωσης που έχουν πραγματοποιήσει ρεπορτάζ και γυρίσματα, προβάλλοντας το παλαιότερο καφενείο Ελλάδας και ταυτόχρονα το πανέμορφο παραδοσιακό χωριό του Λαύκου. 

Οι παλιές φωτογραφίες στους τοίχους, μάρτυρες μιας ιστορίας 237 χρόνων και η λιτή διαμόρφωση με τις κλασσικές ψάθινες καρέκλες και την ξυλόσομπα στο κέντρο του χώρου δημιουργούν πραγματικά ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, που εντυπωσιάζει ειδικά τους ξένους επισκέπτες. 

Το καλοκαίρι η "ζωή" του καφενείου μεταφέρεται στον εξωτερικό χώρο, στην πλατεία με τα τεράστια πλατάνια.

Η επιγραφή στον εξωτερικό τοίχο του κτίσματος ενημερώνει τους επισκέπτες ότι και αυτά έχουν την δική τους ιστορία και έχουν φυτευτεί το 1882. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

google.com/maps
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ