2023-03-14 13:45:08
Φωτογραφία για Μιχάλης Δακτυλίδης: Προβληματικές συμβάσεις έργων λόγω αδυναμίας και έλλειψης γνώσεων του δημοσίο
Ο Μιχάλης Δακτυλίδης, πρόεδρος πανελλήνιας ένωσης διπλ. μηχανικών εργοληπτών δημοσίων έργων μίλησε με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη για τις μελέτες και τον έλεγχο που απαιτείται για να υλοποιηθεί σωστά ένα δημόσιο έργο. Αρχικά ο κύριος Δακτυλίδης είπε πως: «Οι συμβάσεις που βλέπουμε και τα αποτελέσματα, είναι το τελευταίο σημείο μιας ολόκληρης αλληλουχίας γεγονότων και συνισταμένων. Δυστυχώς εμείς βλέπουμε μόνο το τελευταίο κομμάτι όλης αυτής της αλυσίδας που είναι η υλοποίηση μιας σύμβασης.

Για να φθάσουμε να υλοποιήσουμε μια σύμβαση θα πρέπει να υπάρχει μια πολύ καλή και πλήρης μελέτη, την οποία η αναθέτουσα αρχή εν προκειμένω ο ΟΣΕ, θα πρέπει να την έχει ελέγξει λεπτομερώς, να δει ότι είναι πλήρης σύμφωνα με τους κανονισμούς, τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές χρήσης και τις προδιαγραφές, να έχει υλοποιήσει τις διάφορες περιβαλλοντικές μελέτες που απαιτούνται για να γίνει ένα έργο και κατόπιν να προχωρήσει στην ανάθεση του έργου αυτού μέσω δημοπρασίας βεβαίως.


Ωστόσο οι μελέτες μπορεί να έχουν ξεπεράσει τα 15 χρόνια και να είναι ήδη παρωχημένες. «Όχι μόνο σε μελέτες μείζονος σημασίας, όπως είναι τα σιδηροδρομικά έργα, αλλά ακόμα και σε μελέτες ήσσονος σημασίας», εξήγησε.

Συνέχισε λέγοντας πως αυτό συμβαίνει, γιατί τη στιγμή που γίνεται η μελέτη, οι υπηρεσίες έχοντας μειωμένο προσωπικό, αδυναμία ελέγχου ή έλλειψη γνώσεων να ελέγξουν μια μελέτη, δεν κάνουν τελικά τον σωστό έλεγχο.

Όσο για το πως μπορεί να αλλάξει αυτό, ο κύριος Δακτυλίδης εξήγησε ότι: «Οι Έλληνες μελετητές έχουν αποδείξει ότι μπορεί να κάνουν καλές μελέτες. Ο ενδιάμεσος κρίκος που είναι αναθέτουσες αρχές, είναι φανερό ότι λόγω ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό είναι υποστελεχωμένες.

Και φτάνουμε και στον τρίτο πυλώνα που είναι ο κατασκευαστικός κόσμος. Κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει και τα πιο δύσκολα έργα, αρκεί να έχει τις σωστές προϋποθέσεις – εντός παρενθέσεως μελέτες – και την επαρκή επίβλεψη. Βλέπουμε λοιπόν ότι καταλήγουμε διαρκώς στη μειωμένη, στην ελλιπή επίβλεψη ενός έργου.

Η λύση σε αυτό δεν είναι κάτι που θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και λέγεται επίβλεψη από ιδιώτες. Όπως υπάρχουν οι μελετητές που είναι εταιρείες, υπάρχουν οι κατασκευαστές που επίσης εταιρείες, χρησιμοποιούμε και εταιρείες επιβλεπόντων, οι οποίοι βλέπουν πως προχωρούν τα έργα, με αποτέλεσμα το δημόσιο να έχει τον ελεγκτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει».

ΠΗΓΗ ΕΡΤ

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ