2023-04-10 00:19:21
Φωτογραφία για Welt: Πυρομαχικά από την ΕΕ - Η επόμενη απατηλή υπόσχεση στην Ουκρανία
Η ΕΕ υποσχέθηκε στην Ουκρανία να παραδώσει ένα εκατομμύριο χειροβομβίδες εντός ενός έτους. Το Κίεβο χρειάζεται απεγνωσμένα τα πυρομαχικά, αλλά τα κράτη μέλη διαφωνούν για τα ψιλά γράμματα. Ένα κεντρικό ζήτημα δεν έχει καν εξεταστεί στις Βρυξέλλες μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα  Welt.

Την Τετάρτη, οι πρεσβευτές των κρατών της ΕΕ συζήτησαν στις Βρυξέλλες ερωτήματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να κρίνουν τη νίκη ή την ήττα της Ουκρανίας: 

Πόσο γρήγορα μπορούν να προμηθευτούν τα πυρομαχικά που έχουν υποσχεθεί στη χώρα; Από πού θα προέλθουν; Και θα είναι δυνατόν να τηρηθούν οι υποσχέσεις; Προς το παρόν δεν φαίνεται έτσι..

Δεκαεπτά κράτη - μέλη της ΕΕ και η Νορβηγία θέλουν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με ένα εκατομμύριο χειροβομβίδες διαμετρήματος 155 χιλιοστών μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Προμήθειες, λοιπόν, για τα οβιδοβόλα των μονάδων πυροβολικού που βρίσκονται σε πόλεμο θέσεων με τα ρωσικά στρατεύματα από τα τέλη του περασμένου έτους, σε μια μεγάλη μάχη υλικού. Το σχέδιο ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες πριν από δύο εβδομάδες, αλλά ελάχιστα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής.


Πρώτον, η ιδέα είναι ότι οι ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να παραδώσουν οβίδες από τα αποθέματά τους και να αποζημιωθούν με χρήματα της ΕΕ. Ένα δισεκατομμύριο ευρώ είναι διαθέσιμο για το σκοπό αυτό. Η ΕΕ σχεδιάζει να δαπανήσει άλλο ένα δισεκατομμύριο για την από κοινού προμήθεια νέων πυρομαχικών. Μια σημαντική τομή για την κοινότητα των κρατών, η οποία ιδρύθηκε ως σχέδιο ειρήνης και όχι ως έμπορος όπλων.

Όμως οι ειδικοί αμφιβάλλουν ότι το σχέδιο θα λειτουργήσει. Σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, το ένα εκατομμύριο βλήματα δύσκολα θα συγκεντρωθούν. Τουλάχιστον όχι μέσα σε ένα χρόνο. Οι συνομιλίες μεταξύ των κεντρικών γραφείων και των διπλωματών των χωρών της ΕΕ είναι δύσκολες. Πρόκειται για αρμοδιότητες, ματαιοδοξίες και εθνικά συμφέροντα. Τυπικές Βρυξέλλες, θα μπορούσατε να πείτε.

Ορισμένα κράτη θέλουν να παραγγείλουν τα βλήματα πυροβολικού μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA), άλλα όχι. Ο ίδιος ο οργανισμός επιμένει σε ένα σημαντικό ρόλο, θέλει να ζητά προσφορές, να διαπραγματεύεται συμβάσεις, να συνάπτει αγορές, αν και δεν έχει σχεδόν καμία εμπειρία σε αυτό μέχρι στιγμής.

Απλά ένα πραξικόπημα δημοσίων σχέσεων

Αλλά το πιο ευαίσθητο ερώτημα είναι: θα πρέπει οι χειροβομβίδες να αγοράζονται και εκτός Ευρώπης Η Γαλλία, ειδικότερα, θα προτιμούσε να παραγγείλει από τη δική της βιομηχανία όπλων και ως εκ τούτου είναι αντίθετη. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι επίσης διστακτικές επειδή φοβούνται ότι οι παραγγελίες θα πάνε στους Τούρκους κατασκευαστές. Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, υποστηρίζουν ότι είναι λογικό να παραγγέλνουν εκτός Ευρώπης - για παράδειγμα στην Ιαπωνία, όπου υπάρχει σήμερα αχρησιμοποίητη παραγωγική ικανότητα.

Ενώ οι κυβερνήσεις τσακώνονται για τα ψιλά γράμματα, η Ουκρανία δεν έχει χρόνο. Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, οι στρατιώτες της Ρωσίας εκτοξεύουν περισσότερα από 20. 000 βλήματα κάθε μέρα. Ο ουκρανικός στρατός - που αναγκάζεται να επιδείξει αυτοσυγκράτηση επειδή πολλά από τα εργοστάσια όπλων και τις αποθήκες πυρομαχικών του είναι ερειπωμένα - απολύει περίπου 2. 000. Έτσι, δέκα φορές λιγότερο. Τα στρατεύματα χρειάζονται προμήθειες από την ΕΕ, διαφορετικά σύντομα δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τη ρωσική δύναμη πυρός.

Και η έλλειψη χειροβομβίδων δεν είναι το μόνο πρόβλημα. "Οι παραδόσεις πυρομαχικών χρειάζονται επειγόντως", λέει ο Αυστριακός συνταγματάρχης Mάρκους Ράισνερ στη Welt am Sonntag. "Αλλά είναι εξίσου σημαντικό η Δύση να παράσχει αρκετούς νέους σωλήνες για τα πυροβόλα" Ο Ράισνερ εξηγεί ότι κάθε κάννη φθείρεται με την πάροδο του χρόνου, η ευστοχία μειώνεται και συμβαίνουν αστοχίες.

Αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συζήτηση για παραδόσεις σωλήνων στις Βρυξέλλες. Επομένως, η μεγάλη υπόσχεση της ΕΕ για πυρομαχικά μοιάζει μισοψημένη, περισσότερο με πραξικόπημα δημοσίων σχέσεων. Ακόμη και οι αριθμοί - ένα εκατομμύριο σφαίρες για την Ουκρανία, ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τους εθνικούς στρατούς, άλλο ένα δισεκατομμύριο για κοινές προμήθειες - ακούγονται λίγο υπερβολικά στρογγυλοί.

Μέχρι στιγμής, περίπου 300. 000 βλήματα πυροβολικού παράγονται ετησίως στην ήπειρο, από 15 κατασκευαστές σε έντεκα πολιτείες. Μεταξύ αυτών η Rheinmetall από τη Γερμανία, η Nexter από τη Γαλλία και η Saab από τη Σουηδία. Τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες μείωσαν την παραγωγή- άλλωστε, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί στρατοί χρειάζονταν χειροβομβίδες μόνο για εξάσκηση. Αυτό τώρα φαίνεται να παίρνει την εκδίκησή του

"Χρειάζομαι εντολές"

Σύμφωνα με τον Ράισνερ, χώρες μεσαίου μεγέθους, όπως η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία ή η Αυστρία, έχουν στη διάθεσή τους 10. 000 έως 20. 000 σφαίρες διαμετρήματος 155. Τα ακριβή στοιχεία είναι μυστικά. Τα αποθέματα της Γερμανίας, λένε αξιωματούχοι της Bundeswehr, θα επαρκούσαν για δύο έως τέσσερις ημέρες σε περίπτωση πολέμου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν ίσως μια εβδομάδα. Πρόκειται για έναν δυσμενή συνδυασμό: οι αποθήκες των κρατών μελών είναι σχεδόν άδειες - και οι κατασκευαστές δεν έχουν παραγωγική ικανότητα.

Αυτό δεν θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Η παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού είναι περίπλοκη, όλα τα βλήματα πρέπει να είναι πανομοιότυπα. Αν ένα βλήμα είναι λίγο πιο χοντρό, κολλάει στην κάννη του οβιδοβόλου- αν είναι πολύ λεπτό, τα αέρια το προσπερνούν όταν αναφλέγεται. Σε αυτή την περίπτωση, η βολή είναι πιθανό να χάσει το στόχο της.

Και, φυσικά, πολλές εταιρείες θέλουν να παράγουν μόνο όταν υπάρχουν παραγγελίες. Απουσιάζουν μέχρι στιγμής επειδή τα κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να διαφωνούν για τις διατυπώσεις, όπως έκαναν την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Η Nexter έχει τουλάχιστον ήδη αυξήσει λίγο την παραγωγή υπό την πίεση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Η Rheinmetall, από την άλλη πλευρά, είναι διστακτική. "Χρειάζομαι παραγγελίες", δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Armin Papperger. "Χωρίς εντολές, δεν μπορώ να παράγω τίποτα".
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ