2023-08-02 12:31:50
Φωτογραφία για Απάντηση Μανώλη Κατσαράκη στον πρόεδρο ιδιωτικών φαρμακαποθηκών για τις ελλείψεις φαρμάκων
Δεν εκπλήσσομαι από το δημοσίευμα της Απογευματινής, όπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων με κυνικότατο τρόπο ομολογεί, ότι η επιχειρηματική του δραστηριότητα είναι η εξαγωγή φαρμάκων και όχι η εξασφάλιση την εγχώριας αγοράς με ικανές ποσότητες ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των Ελλήνων ασθενών.

Δηλώνει δε ευθαρσώς, ότι εξάγονται τεράστιες ποσότητες φαρμάκων από ένα δίκτυο συνεργαζόμενων φαρμακαποθηκών, ώστε να εξασφαλιστούν οι τεράστιες ποσότητες όπως απαιτούν «οι ανοικτές πόρτες των μεγάλων οίκων του εξωτερικού» και να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικοί, αδιαφορώντας για τις ανάγκες του Έλληνα ασθενή, ο οποίος με αυτήν την πρακτική μένει χωρίς φάρμακα.

Αποδέχεται επί τους ουσίας, ότι ... λειτουργεί με γνώμονα μόνο το κέρδος καθόσον όπως αποδεικνύεται από τις λίστες που διακινούνται μεταξύ των φαρμακαποθηκών, αυτό είναι πολλαπλάσιο, μέχρι και 300%, σε σχέση με την κερδοφορία που θα είχαν διαθέτοντας τα φάρμακα αυτά στην εγχώρια αγορά.


Τελικά σε ποια κοινωνία ζούμε; Με ασύδοτο και χωρίς μέτρο επιχειρείν ή σε μια κοινωνία όπου θα πρέπει όσοι μετέχουμε στην εφοδιαστική αλυσίδα να εξασφαλίσουμε τη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών και μετά να σκεφτούμε όλα τα υπόλοιπα.

Υπενθυμίζουμε ακόμη μία φορά στον πρόεδρο του Συλλόγου των Φαρμακαποθηκαρίων ότι επιτέλους, σε μια ευνομούμενη πολιτεία θα πρέπει να τηρούνται οι νόμοι και τα Προεδρικό Διατάγματα και συγκεκριμένα το ΠΔ 88/2004 που ρυθμίζει τη λειτουργία των φαρμακαποθηκών, το οποίο προβλέπει την ευχερή διάθεση φαρμάκων προς τα φαρμακεία για την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών, τηρώντας μάλιστα «αποθέματα από όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα ακόμα και αν η ζήτηση είναι χαμηλή και ακανόνιστη.. συμμορφούμενη προς τούτο και με τις εκδιδόμενες για το θέμα αυτό αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας και του Ε.Ο.Φ. Το απόθεμα σε φαρμακευτικά προϊόντα πρέπει να είναι αρκετά υψηλό ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή προμηθευτική ροή από το ίδιο απόθεμα και να αντιμετωπίζονται πιθανές εποχιακές ελλείψεις.»

Εξάλλου η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία η οποία είναι αυστηρότατη και να επιβάλει εκτεταμένους και ενδελεχείς ελέγχους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε να μην θεωρούν κάποιοι επουδενί ότι η αγορά φαρμάκου αφήνεται να αυτορυθμίζεται και ότι μπορούν να εξάγουν οτιδήποτε, σε οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε ποσότητα!!

Ο Υπουργός Υγείας με την απόφαση να απαγορεύσει τις εξαγωγές για επιπλέον 120 φάρμακα και παράλληλα να διατηρήσει σε απαγόρευση εξαγωγών σκευάσματα της προηγούμενης λίστας, εντόπισε άμεσα ότι το μείζον ζήτημα για την ελληνική πολιτεία είναι η προσβασιμότητα στο αγαθό που λέγεται φάρμακο, πράγμα που δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται ο Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, με τις ανακοινώσεις και τις θέσεις τις οποίες προβάλει.

Οι θέσεις μας ως ΠΦΣ, έχοντας αναδείξει πρώτοι το ζήτημα των ελλείψεων ως εξέχον ζήτημα για τη δημόσια υγεία, είναι να ληφθούν βραχυχρόνια και μακροχρόνια μέτρα ώστε να μειωθούν σημαντικά οι ελλείψεις και οι συνέπειες του φαινομένου, που είναι η απορρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών που εκτός από την ταλαιπωρία τους, επιφέρει οικονομική επιβάρυνση για την πολιτεία και τον Έλληνα φορολογούμενο.

Δεν ενδιαφέρουν ούτε τον Έλληνα ασθενή, ούτε εμάς τα επιχειρηματικά συμφέροντα των φαρμακαποθηκών. Εμείς εργαζόμαστε και παλεύουμε αποκλειστικά για τα συμφέροντα του Έλληνα ασθενή. Καλούμε λοιπόν τον πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, αντί να κατηγορεί τα συνδικαλιστικά όργανα των φαρμακοποιών και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, προσβάλλοντας το σύνολο των φαρμακοποιιών της χώρας με όσα αναφέρει, να σταματήσει να σκέφτεται πώς θα ικανοποιεί τους πελάτες του εξωτερικού, διότι πραγματικά αυτό είναι «ένα βαρέλι χωρίς πάτο»!!

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ
farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ