2013-04-20 16:15:03
Φωτογραφία για Κύπρος: Ανάσα για τους δανειολήπτες
Ρυθμίσεις που δίνουν ανάσα στους πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε σχέση με την καταβολή των δόσεων δανείων που έχουν ήδη συνάψει ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση συνειδητοποιεί τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγο της οικονομικής κρίσης σε μεγάλη μερίδα των πολιτών.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει επιτύχει μέσα από τη δανειακή σύμβαση, τη δυνατότητα επιμήκυνσης των δανείων για όσους πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταπόκρισης σε δανειακές υποχρεώσεις. Η επιμήκυνση των δανείων πρόθεσε σημαίνει τη μείωση των καταβαλλομένων δόσεων, χωρίς την όποια επιπλέον επιβάρυνση των οφειλετών. Κάλεσε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα μέσα στις επόμενες 60 μέρες να αποταθούν στα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να γίνει η αναγκαία αναδιάρθρωση.

Σημείωσε ακόμη ότι «κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης και μέχρι της οριστικής αναδιάρθρωσης, κανένα χρέος δεν θα θεωρείται μη εξυπηρετούμενο και συνεπώς, δεν θα λαμβάνονται όποια μέτρα εναντίον του οφειλέτη.


Στο ίδιο πλαίσιο, η Κυβέρνηση, στο θεσμικό βαθμό που της επιτρέπεται, καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για εξεύρεση τρόπων μείωσης των δανειστικών επιτοκίων.

Για τον πιο πάνω σκοπό, η Κυβέρνηση θα προωθήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου, ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την υπέρβαση των όποιων νομικών, διοικητικών ή άλλων κωλυμάτων, που παρεμποδίζουν την αναδιάρθρωση του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, θα προωθηθούν ρυθμίσεις ώστε τα έξοδα για την επίτευξη της αναδιάρθρωσης θα μειωθούν σημαντικά.

Προς διασφάλιση των πιο πάνω εξαγγελιών, η κυβέρνηση θα προωθήσει νομοθεσία, ώστε μέχρι το τέλος Μαΐου, να διοριστεί Τραπεζικός Διαμεσολαβητής, με σαφείς όρους εντολής τη διασφάλιση της δίκαιης αναδιάρθρωση των δανείων.

Προκειμένου να δοθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας των οφειλετών οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η κυβέρνηση θα προωθήσει άμεσα νομοθεσία με την οποία θα προστατεύονται οι ιδιοκτήτες από την αποστέρηση της οικιστικής ή επαγγελματικής τους στέγης. Με τις πρόνοιες της εν λόγω νομοθεσίας, θα δίνεται το δικαίωμα στην τράπεζα και στον οφειλέτη να καταλήγουν σε συμφωνία έτσι ώστε το ακίνητο να αγοράζεται από την τράπεζα στην αξία του δανείου με ταυτόχρονη ενοικίαση για συγκεκριμένη χρονική περίοδο από τον ιδιοκτήτη. Τα πλεονεκτήματα είναι πως ο οφειλέτης/ιδιοκτήτης μετατρέπεται σε ενοικιαστή, χωρίς να μένει άστεγος και θα έχει τον πρώτο λόγο για επαναγορά του ακινήτου στο τέλος της περιόδου, στην τότε αξία του δανείου».

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ