2013-05-17 11:29:25
Φωτογραφία για Η έλλειψη σεβασμού του ανθρώπου για το φυσικό περιβάλλον αλλά και η αποξένωση στην εποχή του Διαδικτύου και των social media τα θέματα της Γλώσσας στις Πανελλαδικές
Αναλυτικά το θέμα και η εκτίμηση από τα «Φροντιστήρια Ορόσημο» - Βασισμένο σε βιβλίο του καθηγητή και συγγραφέα Γιώργου Γραμματικάκη - Η αγωνία των υποψηφίων πριν τις εξετάσεις

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους πρώτους μαθητές που βγήκαν από τα εξεταστικά κέντρα, το θέμα της έκθεσης στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις είναι βασισμένο στο βιβλίο του καθηγητή Φυσικής και συγγραφέα Γιώργου Γραμματικάκη «Ενας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής». Μόνο που το ταξίδι που υπόσχεται ο σημερινός Αστρολάβος δεν αφορά κυρίως τα αινίγματα του Σύμπαντος και τις κατακτήσεις της επιστήμης αλλά πρωτίστως το περιβάλλον και το Διαδίκτυο. Στηρίζεται στον προβληματισμό ότι τελικά παρά την ύπαρξη του Διαδικτύου και τους δρόμους που αυτό ανοίγει στην κοινωνικοποίηση του ατόμου εκείνο που κυριαρχεί στο τέλος είναι η αποξένωση.

Αναλυτικά τα θέματα της έκθεσης

Η εκτίμηση του θέματος της έκθεσης από τα Φροντιστήρια Ορόσημο


Οι καθηγητές που επέλεξαν τα θέματα ζητούσαν από τους υποψηφίους να αναπτύξουν το θέμα τους γύρω από την επικοινωνία και τη μοναξιά του ανθρώπου. Οι εξεταστές ζητούσαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι και το ότι ο  άνθρωπος, αναγνωρίζοντας τον αντικειμενικό κόσμο του Σύμπαντος μπορεί να σφραγίσει την ιστορική του πορεία είτε θετικά είτε αρνητικά, είτε με αγαθά είτε με πολέμους.

Παράλληλα αναπτύχθηκε και ο προβληματισμός που αφορά τελικά την αποξένωση του ανθρώπου απο το φυσικο του περιβαλλον. 

Το θέμα χαρακτηρίστηκε από εκπαιδευτικούς σαφές εύκολο, κατανοητό και σίγουρα μέσα στις κοινωνικές «αναφορές» των νέων σήμερα, οπότε εναμένεται ότι οι βαθμολογίες στο μάθημα της έκθεσης θα είναι εφέτος υψηλές. 

 

Χωρίς προβλήματα η «πρεμιέρα» των Πανελλαδικών εξετάσεων

Χωρίς προβλήματα, ξεκίνησαν οι πανελλαδικές εξετάσεις όπως κάθε χρόνο με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Γενικής Παιδείας).

Απο νωρίς το πρωΐ οι καθηγητές ήταν στις θέσεις τους στα εξεταστικά κέντρα και μάλιστα με  διπλάσιο αριθμό  αναπληρωτών επιτηρητών, ενώ οι εξετάσεις ξεκίνησαν τυπικά στις 8.30. 

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κάθε χρόνο περίπου το 12% των καθηγητών που είχαν ορισθεί για επιτηρητές δήλωναν κώλυμα και αντικαθίσταντο από τους αναπληρωτές τους. Φέτος, μόνον δύο εκπαιδευτικοί, ένας σε εξεταστικό κέντρο στην Ιθάκη δεν κατόρθωσε να μεταβεί εγκαίρως στο εξεταστικό κέντρο και ένας ακόμη σε περιοχή των Αθηνών.

Μέχρι τις 10:30 θα γίνει η ανακοίνωση των θεμάτων από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ. Αθανάσιο Κυριαζή που προίσταται και της διαδικασίας. Το μεσημέρι αναμένεται ότι θα κάνει δήλωση για την πρώτη ημέρα των εξετάσεων και ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

 Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα  20 Μαΐου με τα μαθήματα Γενικής Παιδείας Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία.

Μεγάλη η αγωνία πριν από τα θέματα

Στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, όπου από νωρίς άρχισαν να καταφθάνουν οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η αγωνία των μαθητών ήταν έκδηλη. Συνοδευόμενοι από γονείς και φίλους, γεμάτοι με άγχος για την πρώτη μέρα και τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Στα διάφορα πηγαδάκια που δημιουργούσαν μεταξύ τους κυρίαρχο ήταν και το ζήτημα της πιθανής απεργίας των καθηγητών. 

«Κατανοώ το δικαίωμα τους στην απεργία και την υπεράσπιση των κεκτημένων τους, αλλά είναι ανεύθυνοι να απεργήσουν μέσα στις εξετάσεις. Ας απεργήσουν στην φάση της διόρθωσης των γραπτών» λέει στο «Βήμα» ο Μάριος. «Από την στιγμή που ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι να προσφέρει στην εκπαίδευση,  αυτοί αποστασιοποιήθηκαν απ' το καθήκον τους».

Υπάρχουν βεβαίως και οι μαθητές εκείνοι οι οποίοι τάσσονται υπέρ της απεργίας της ΟΛΜΕ, όπως ο Δημήτρης και ο Ανδρέας, υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης. «Η απεργία θα ήταν δίκαιη αν γινόταν. Και εμείς απλά θα δίναμε εξετάσεις κάποιες εβδομάδες αργότερα».

Οι περισσότεροι, πάντως, υποστηρίζουν ότι η αναβολή των πανελλαδικών εξετάσεων μπορεί και να κατέστρεφε τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς. «Δίνω για δεύτερη φορά εξετάσεις και το όλο σκηνικό της αβεβαιότητας μου δημιουργούσε πρόσθετο άγχος» λέει η Ιωάννα. «Παίζουν με το μέλλον τόσων παιδιών, για τα δικά τους συμφέροντα».

Όπως σχολιάζει η Άννα «ευτυχώς που το υπουργείο τους επιστράτευσε και ξεκινάμε σήμερα τις εξετάσεις. Βέβαια πάντα πίστευα πως όσα έλεγαν δεν θα πραγματοποιούνταν, οπότε αυτό με βοήθησε να διαχειριστώ το άγχος μου και να είμαι αισιόδοξη».

Εκτός από το συστηματικό και εντατικό διάβασμα βασικό ρόλο στις εξετάσεις διαδραματίζει και ο σωστός προγραμματισμός. «Οι σπασμωδικές αποφάσεις των καθηγητών μας, μας έβγαλαν εκτός προγραμματισμού. Δεν ξέραμε τι θα γίνει και ποτέ θα δώσουμε, παρά τις βεβαιώσεις του υπουργού πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα» λέει η Βίβιαν. «Ας ελπίσουμε ότι οι καταστάσεις θα κυλήσουν ομαλά από εδώ και στο εξής» επισημαίνει.

πηγή: tovima.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ