2012-04-17 11:59:05
Φωτογραφία για ΕΚΤ: Το χειρότερο μέρος της κρίσης χρέους πέρασε
Η χειρότερη φάση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη μοιάζει να έχει "τελειώσει" και πλέον εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με το χρέος των χωρών τους, δήλωσε ο διαμορφωτής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γεργκ Άσμουσεν "Την μπάλα την έχουν οι κυβερνήσεις, πρέπει να αναλάβουν δράση", δήλωσε ο Άσμουσεν στην εφημερίδα The Wall Street Journal, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό της αργά χθες.

Άλλος ένας διαμορφωτής πολιτικής της ΕΚΤ, ο Γάλλος Μπενουά Κερέ, είχε δημιουργήσει την προσδοκία στις αγορές ότι η Τράπεζα ήταν ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει ξανά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (Securities Markets Programme, SMP), λέγοντας την Τετάρτη ότι η δυνατότητα αυτή εξακολουθεί να υπάρχει για την περίπτωση που ανακύψει ανάγκη.

Ο Άσμουσεν υιοθέτησε μια ουδέτερη γραμμή όσον αφορά το πρόγραμμα αυτό. "Απλώς θέλω να επαναλάβω αυτό που είπε ο συνάδελφός μου στο διοικητικό συμβούλιο Μπενουά Κερέ", δήλωσε. (Το SMP) "υπάρχει. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο".


Τα επιτόκια των ομολόγων της Ισπανίας έχουν πλησιάσει το ψυχολογικά σημαντικό όριο του 6% το οποίο, εάν ξεπεραστεί, μπορεί να δημιουργήσει ανησυχίες ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για να φτάσει το 7% - ένα επίπεδο στο οποίο ευρέως θεωρείται ότι τα κόστη εξυπηρέτησης του χρέους το καθιστούν μη βιώσιμο.

Η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ θα μπορούσε να ανακουφίσει κάποια από αυτή την πίεση αλλά η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Μπούντεσμπανκ, αντιτίθεται στην επανενεργοποίηση του ανενεργού προγράμματος, αφού θεωρεί ότι αυτό σημαίνει πως η ΕΚΤ ασκεί οικονομική πολιτική, καθώς ουσιαστικά χρηματοδοτεί κυβερνήσεις.

Η Τράπεζα δεν χρησιμοποίησε το πρόγραμμα για έβδομη φορά τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες την εβδομάδα η οποία ολοκληρώθηκε την 6η Απριλίου, η οποία είναι η τελευταία που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το SMP.

"Η ΕΚΤ ήταν σε ορισμένες στιγμές της κρίσης ο μόνος θεσμός ο οποίος μπορούσε να δράσει. Αλλά θα έπρεπε τα πράγματα να παραμείνουν έτσι; Σαφώς όχι. Αυτός είναι ο λόγος που ο σχεδιασμός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) είναι τόσο σημαντικός", πρόσθεσε ο Άσμουσεν, αναφερόμενος στο μόνιμο ταμείο δανεισμού της ΕΕ.

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης στα τέλη του περασμένου μήνα συμφώνησαν να αυξήσουν το ποσό που διαθέτει το λεγόμενο "τείχος προστασίας", τα ταμεία έκτακτου δανεισμού χωρών που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, στα 700 δισ. ευρώ.

"Είναι προς το συμφέρον όλων των παραγόντων της παγκόσμιας οικονομίας να έχουμε ένα ισχυρό τείχος προστασίας για να προστατευόμαστε από τον κίνδυνο που μπορεί να έλθει από ολόκληρη την υφήλιο, όχι μόνο από την Ευρώπη", υποστήριξε ο Άσμουσεν. "Νομίζω ότι η Ευρώπη έκανε αυτό που όφειλε".

"Έτσι τώρα θα ανέμενε κανείς από άλλες χώρες-μέλη του ΔΝΤ να... κάνουν τη συμβολή τους στην αύξηση των πόρων του Ταμείου. Αυτό θα έπρεπε να γίνει στις συναντήσεις της άνοιξης".

Οι συναντήσεις του ΔΝΤ αναμένονται αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Πέρα από τις πρόσφατες εντάσεις στις αγορές για το ισπανικό χρέος, τα επιτόκια του οποίου αυξάνονται, ο Άσμουσεν είπε ότι βλέπει μια σταθεροποίηση των χρηματαγορών.

"Το χειρότερο μέρος της κρίσης μοιάζει να έχει τελειώσει, αλλά η κρίση του κρατικού χρέους και του χρέος των ιδιωτών σε ορισμένες χώρες της περιοχής του ευρώ ξεκάθαρα δεν έχει τελειώσει", επισήμανε.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, ο Άσμουσεν εκτίμησε πως ο κίνδυνος να αυξηθεί ο πληθωρισμός εξαιτίας των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου μοιάζει να έχει περιοριστεί προς το παρόν.

"Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω από το 2% την επόμενη χρονιά", πρόσθεσε. "Ως τώρα δεν βλέπουμε ενδείξεις περαιτέρω συνεπειών από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου".
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ