2012-05-02 15:34:00
Φωτογραφία για Έχω υπογράψει διετές συμβόλαιο
Θέλει να μείνει στον ΠΑΟΚ ο Λάζλο Μπόλονι Την πρόθεση του να τιμήσει το συμβόλαιο διετούς διάρκειας που έχει υπογράψει με τον ΠΑΟΚ εξέφρασε ο Λάζλο Μπόλονι σε συνέντευξή του. «Έχω υπογράψει διετές συμβόλαιο, και αυτό θα αλλάξει μόνο αν ο ΠΑΟΚ δεν με θέλει», τόνισε ο Ρουμάνος τεχνικός ο οποίος έθεσε στόχο τη νίκη στο σημερινό παιχνίδι με την ΑΕΚ για την πρώτη αγωνιστική των πλέι-οφ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Λάζλο Μπόλονι στην εφημερίδα «Σπορ του Βορρά» -Για τη φετινή εμπειρία του με τον ΠΑΟΚ:

«Πρέπει να σας πω ότι η πρώτη εντύπωση που αποκόμισα από τους παίκτες δεν ήταν θετική. Αλλά αυτή η εντύπωση μεταβλήθηκε όταν αρχίσαμε τα επίσημα παιχνίδια. Μην ξεχνάτε ότι παίκτες μεγαλύτεροι σε ηλικία ενσωματώθηκαν αργότερα στην ομάδα εξαιτίας προηγούμενων τραυματισμών, όπως οι Γκαρσία και Ίβιτς, ο Σαλπιγγίδης απουσίασε αναγκαστικά από προπονήσεις, ο Κοντρέρας είχε υποχρεώσεις με την εθνική Χιλής κι ο Λάζαρ ενσωματώθηκε κι αυτός αργότερα στην ομάδα. Συνεπώς, άρχισα να… νιώθω την ομάδα και να βλέπω σ’ αυτήν αλλαγές προς το καλύτερο, όταν άρχισαν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, με τη Βαλερένγκα και την Καρπάτι.


Αυτό που γενικά μπορώ να πω για την ομάδα είναι ότι έχουμε κάνει ορισμένα καλά πράγματα, αλλά και κάποια άσχημα. Η μεγαλύτερή μας ικανότητα είναι να αυτοσυγκεντρωνόμαστε, όταν, τουλάχιστον, υπάρχουν οι συνθήκες για αυτό, αναλογιζόμενοι τον μεγάλο μέσο όρο ηλικίας των παικτών. Επίσης, στην πορεία της σεζόν γνώρισα καλύτερα τον σύλλογο και τους φιλάθλους του.

Πλέον, ξέρω ότι ο ΠΑΟΚ είναι η καλύτερη ομάδα της Μακεδονίας, με πολλούς φιλάθλους ακόμη και εκτός της χώρας. Είχαμε καλή παρουσία στην Ευρώπη και πλέον διεκδικούμε τη διάκριση μέσω των play offs. Πρακτικά, η ομάδα συνέχισε την καλή παρουσία των προηγούμενων χρόνων, με τη διαφορά ότι οι παίκτες που ήρθαν στην ομάδα τρία –τέσσερα χρόνια πριν, σήμερα είναι αντίστοιχα μεγαλύτεροι ηλικιακά. Συν το γεγονός ότι πλέον το μπάτζετ είναι μειωμένο κατά το ένα τρίτο».

-Εξαρτάται το μέλλον της ομάδας από την έκβαση των play offs;

«Φυσικά και θέλουμε να τερματίσουμε πρώτοι. Το πιο σημαντικό ερώτημα, όμως, που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η επόμενη μέρα των play offs και πώς θα πορευτεί η ομάδα στη συνέχεια. Μέσω εσάς απευθύνομαι κυρίως στους φιλάθλους μας. Και τους λέω, ναι, είναι σημαντικό να κερδίσουμε την ΑΕΚ, μετά τον Ατρόμητο. Αλλά δεν πρέπει να μας αφορά μόνο το σήμερα, αλλά και το αύριο της ομάδας, και το πώς θα μπορέσουμε να φθάσουμε με ασφάλεια σ’ αυτό».

-Πότε θα γνωρίζετε τις συνθήκες της επόμενης μέρας για τον ΠΑΟΚ κι αν θα είστε μέρος της νέας προσπάθειας, είτε έτσι, είτε αλλιώς;

«Το μέλλον μου είναι εδώ. Έχω υπογράψει διετές συμβόλαιο, και αυτό θα αλλάξει μόνο αν ο ΠΑΟΚ δεν με θέλει. Δεν είμαστε στους Δελφούς και στο μαντείο για να γνωρίζουμε το μέλλον αλλά στη Θεσσαλονίκη. Το βέβαιο ότι πολλά θα κριθούν από την ικανότητα όλων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Της τεχνικής ηγεσίας, της διοίκησης και του φίλαθλου κόσμου. Βρισκόμαστε σε μια χρονική περίοδο που όλοι δίνουμε εξετάσεις για τον βαθμό ωριμότητάς μας. Και από τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων θα κριθεί και το μέλλον της ομάδας».

-Θα πρέπει ο ΠΑΟΚ να στραφεί στους νέους, ανεξάρτητα αν έχει χρήματα ή όχι για να ξοδέψει στις μεταγραφές;

«Κατ’ αρχήν, αν είχαν παραμείνει βασικοί παίκτες στην ομάδα, οι νέοι παίκτες θα έπαιζαν λιγότερο. Συνήθως λέμε ότι υπάρχουν ομάδες που, ναι μεν θέλουν να παίξουν καλό ποδόσφαιρο, αλλά έχουν ως κύριο σκοπό να βγάζουν παίκτες. Τέτοιες, για παράδειγμα στη Γαλλία, αυτή τη χρονική περίοδο, είναι η Ρεν και η Νανσί.

Και υπάρχουν κι άλλες ομάδες, που χρησιμοποιούν τους παίκτες, δεν τους διαμορφώνουν, γιατί τους χρειάζονται άμεσα. Και τέτοιες ομάδες στη Γαλλία είναι η Παρί Σεν Ζερμέν και η Λιόν, και στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός. Εάν με ρωτήσετε ποια είναι η δική μου προτίμηση, σε ό,τι αφορά το κομμάτι της εμφάνισης, θα ήθελα να είμαι σε μια ομάδα, που χρησιμοποιεί τους παίκτες της. Νομίζω, όμως, ότι σήμερα στην Ελλάδα, όλες οι ομάδες, εξαιρουμένου του Ολυμπιακού, θα πρέπει να παράγουν ποδοσφαιριστές. Όπως και ο ΠΑΟΚ.

Ξέρω καλά ότι οι νέοι παίκτες μπορούν να σου δώσουν κάποια στιγμή την οικονομική ευχέρεια για να αποκτήσεις έτοιμους παίκτες. Είναι πολύ επικίνδυνο να βάλεις όλους τους νέους να παίξουν μαζί, μόνο και μόνο επειδή αναδείχτηκαν πρωταθλητές στην κατηγορία τους, και με τη λογική ότι μετά από τρία χρόνια θα πάρουν και το πρωτάθλημα στη Σούπερ Λίγκα. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Δουλεύουμε με τους νέους γιατί αποτελούν μία από τις λύσεις για την πρώτη ομάδα, μία από τις λύσεις για να δώσουμε περισσότερη ελληνική ταυτότητα στην ομάδα».

Αν είχαμε κάποια προβλήματα στη διάρκεια της χρονιάς, οφείλονται και σ΄ αυτό το γεγονός, ότι, δηλαδή, ήμουν ο πρώτος προπονητής τα τελευταία χρόνια στον ΠΑΟΚ, που προώθησα νέους παίκτες. Ενδεχομένως οι προκάτοχοί μου να είχαν άλλες δυνατότητες, σε ό,τι αφορά το μπάτζετ. Σίγουρα και εγώ θα ήθελα να κάνουμε μεταγραφές, ωστόσο η επιβίωση της ομάδας είναι πιο σημαντική. Ήμουν ο πρώτος που γκρίνιαξα όταν έφυγαν οι Κοντρέρας, Βιεϊρίνια, Αρίας και Σπαντάσιο, αλλά Εδώ, όμως, έρχονται οι νέοι παίκτες, και προκύπτει το ερώτημα μέχρι ποιο βαθμό μπορούν να μας βοηθήσουν. Μπορούν να φθάσουν σ΄ ένα καλό επίπεδο; Και το λέω αυτό γιατί η δυναμική της ομάδας είναι μεγάλη και υπάρχουν πολλές απαιτήσεις. Οι φίλαθλοί μας, η Θύρα 4 είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές. Πολλές φορές σας έχω πει ότι μου αρέσει η νοοτροπία της Θύρας 4. Ξέρω ότι η ζωή όσων βρίσκονται εκεί είναι πιο δύσκολη από πολλούς από εμάς.

Επίσης, ξέρω ότι το ποδόσφαιρο αφορά περισσότερο τα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού. Για αυτό έχω το θάρρος να πω ότι οι νέοι παίκτες πρέπει να προέρχονται απ’ αυτά τα στρώματα ή, αν δεν προέρχονται, να αποκτούν τη νοοτροπία της Θύρας 4».

-Τελικά το πρόσημο της φετινής χρονιάς θα βγει από τα play offs;

«Όχι. Ήδη έχουμε κάνει το 80% της δουλειάς μας. Φυσικά, θα κάνουμε τα πάντα για να βγούμε πρώτοι. Είμαστε συγκεντρωμένοι σ’ αυτόν τον στόχο. Φυσικά και ξέρω ότι το αποτέλεσμα μετράει. Ακόμη και για την 86χρονη μητέρα μου, που ενδιαφέρεται να μάθει τι έχει κάνει ο γιος του, αν και δεν ξέρει τίποτα από ποδόσφαιρο, γνωρίζοντας, όμως, ότι από το αποτέλεσμα κρίνεται η δουλειά του. Ελπίζω ότι ο κόσμος θα έρθει να μας υποστηρίξει. Αλλά δεν είμαι τόσο… επαγγελματίας, για να μην σκέφτομαι και το αύριο της ομάδας».

-Λίγο πριν την έναρξη των play offs η ομάδα έχει το πάθος να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό;

«Εξαρτάται από την ημέρα. Σήμερα (σ.σ. η συνέντευξη δόθηκε μετά το τέλος της προχθεσινής προπόνησης) δεν έμεινα ικανοποιημένος από τους παίκτες, στον βαθμό που ήμουν μετά τις προπονήσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Το σημαντικό είναι οι παίκτες να νιώθουν καλά την ημέρα της πρεμιέρας των play offs».

-Το γεγονός ότι στον ΠΑΟΚ θα πρέπει να σκέφτεστε και άλλα πράγματα, όπως η ανάδειξη νεαρών παικτών ή η προσέλκυση οικονομικών πόρων, είναι κάτι που συναντήσατε πρώτη φορά στην προπονητική σας καριέρα;

«Όχι. Αλλά παντού είχα την προσοχή μου στους νεαρούς παίκτες. Σίγουρα η δουλειά μου είναι μέσα στο γήπεδο, όπως επίσης να είμαι και το μέσο με το οποίο ο κόσμος θα επικοινωνεί με την ομάδα. Όπως, επίσης, όποτε μπορώ, να δίνω λύσεις και στα οικονομικά της ομάδας».

-Για τη δουλειά του:

«Δεν πιστεύω ότι έχω αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία της ομάδας. Προσωπικά, δεν είμαι ποτέ ικανοποιημένος από τη δουλειά μου. Θα σας πως κάτι, που ίσως είναι μεγάλο λάθος. Για μένα τα play offs δεν αλλάζουν κάτι. Δεν θέλω να πω ότι δεν είναι σημαντικά για μένα, ωστόσο θα είναι λάθος από όλους αν εστιάσουμε όλη μας την προσοχή στα play offs. Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι το μέλλον της ομάδας, η επόμενη μέρα».

-Για το ποιοι παίκτες τον εξέπληξαν θετικά:

«Δεν θα μιλήσω για τις αρνητικές εκπλήξεις. Από την άλλη, πολλοί που μου έχουν δώσει θετική έκπληξη. Ένας από αυτούς ήταν ο Αθανασιάδης, που έχει σκοράρει αρκετά γκολ, στην πρώτη ουσιαστικά σεζόν του στον ΠΑΟΚ. Αλλά και ο Μαλεζάς, εξαιρώντας το τελευταίο παιχνίδι. Υπάρχουν κι άλλοι παίκτες, αλλά όλοι τους θα πρέπει στο μέλλον να δώσουν ακόμη περισσότερα».

-Για το αν αδίκησε κάποιους παίκτες:

«Δουλεύω με τους παίκτες από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο, αλλά την Κυριακή κάποιοι πρέπει να μείνουν στην …ανεργία. Αυτό δημιουργεί άσχημα συναισθήματα σ’ αυτούς, πιθανώς και στον προπονητή. Όλοι, πάντως, είχαν την ευκαιρία να μας δείξουν τι μπορούν να προσφέρουν. Κάποιοι τα κατάφεραν, κάποιοι άλλοι όχι. Ξέρω ότι έχουν δύσκολη δουλειά, αλλά στο τέλος πρέπει να κάνω τις επιλογές μου. Κι αυτό είναι πιο δύσκολο, σε σχέση με τους παίκτες, που δεν χρειάζεται να κάνουν επιλογές. Το αίσθημα δικαίου, πάντως, μέσα στα αποδυτήρια, ήταν σε υψηλό επίπεδο».

-Για το θέμα των πωλήσεων:

«Ο πρόεδρος είναι ένας πολύ ευγενικός άνθρωπος. Ξέρουμε καλά ότι όλες οι ομάδες πρέπει να πωλούν παίκτες, ακόμη κι αν δεν το θέλουν. Εμείς θα πρέπει να πουλάμε εκείνους τους παίκτες, για τους οποίους θα είμαστε προετοιμασμένοι να το πράξουμε. Γιατί έτσι θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε μια λογική. Άλλωστε, κάποια στιγμή θα πρέπει να είμαστε σε θέση και να αγοράζουμε παίκτες, ειδάλλως θα είναι τρομερά δύσκολο να κάνουμε καλές πορείες στην Ευρώπη».

-Για την έλλειψη ενός μεγάλου ταλέντου από τον ΠΑΟΚ:

«Το είπα και το ξαναλέω. Γιατί όταν μιλούσα για κάποιο μεγάλο ταλέντο, μπορεί να μην αναφερόμουν στον Ρονάλντο αλλά σίγουρα είχα στο μυαλό μου τους Κουαρέσμα, Βιάνα, Γκορκιούφ, Ν΄Μπιά, Βίτσελ, Φελαϊνί. Εδώ δεν βλέπω την ίδια ποιότητα. Μετράει, βέβαια, και το επίπεδο του κάθε πρωταθλήματος. Είναι διαφορετικό να παίξεις στην Πρέμιερ Λιγκ κι άλλο στην Ελλάδα. Παραδείγματος χάρη, ο Σταφυλίδης θα χρειάζονταν είκοσι συμμετοχές στην Αγγλία για να προοδεύσει, αλλά εδώ στην Ελλάδα θα χρειαστεί 100! Και θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και κάτι ακόμη. Για μένα νέος παίκτης είναι στα δεκαεφτά ή στα δεκαοχτώ του χρόνια, οπότε και θα πρέπει να έχει δείξει τι αξίζει. Για μένα δεν νοείται νεαρός στα 22 και στα 23».

-Για τον ΠΑΟΚ της νέας περιόδου:

«Δεν χτίζω την ομάδα μόνος μου. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις πιθανές λύσεις. Αυτό που θα ήθελα είναι να πάρουμε έξι-επτά παίκτες από την ομάδα νέων και να τους βάλουμε στην αντίστοιχη πρώτη. Θα ήθελα, επίσης, να πάρουμε ορισμένους καλούς παίκτες, που έχω δει στην Ελλάδα, και οι περισσότεροι από αυτούς είναι νεαροί και Έλληνες, κάνοντας, ταυτόχρονα, μια καλή επένδυση. Και ήδη έχουμε κάνει συγκεκριμένες συζητήσεις με τη διοίκηση, προς την κατεύθυνση να πάρουμε δύο παίκτες σαν κι αυτούς.

Όπως, επίσης, να ενισχυθούμε και με ποιοτικούς παίκτες από το εξωτερικό. Κι όλα αυτά, επειδή πρέπει να βρούμε τους αντικαταστάτες των μεγαλύτερων σε ηλικία παικτών, όχι γιατί δεν τους θέλω στην ομάδα, αλλά γιατί έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Έχω ήδη μιλήσει με τη διοίκηση γι αυτά τα θέματα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε μόνο με το συναίσθημα και η διοίκηση θα πρέπει να αλλάξει την εξωτερική εικόνα της ομάδας. Παραδείγματος χάρη, στο μέλλον, όταν θα πάμε να αγοράσουμε έναν παίκτη, το αν πληρώνει ο ΠΑΟΚ να μην αποτελεί την πρώτη ερώτηση που θα μας κάνουν.

Και εδώ προκύπτει το ερώτημα: θα βρεθεί λύση στο οικονομικό θέμα; Μια λύση θα ήταν να πουλήσουμε παίκτες, όπως κάναμε τον περασμένο χειμώνα. Η σωστή ερώτηση αν μπορούμε να προετοιμάσουμε παίκτες για να τους πουλήσουμε στο κατάλληλο χρονικό σημείο. Γιατί, αν πουλήσουμε ξανά νέους παίκτες, την επόμενη φορά, ποιον θα έχουμε να πουλήσουμε;»

-Για τον κόσμο του ΠΑΟΚ:

«Αντιλαμβάνομαι ότι η προσοχή όλων είναι στα play offs, αλλά προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσουν και οι εξετάσεις ωριμότητας για το αύριο της ομάδας. Με αυτό, θέλω να σας δείξω ότι με απασχολεί και το μέλλον του ΠΑΟΚ. Θα ήθελα να τελειώσω με αυτό. Έχουμε φανταστικούς φιλάθλους, ό,τι καλύτερο έχω δει στην καριέρα μου. Αλλά κι αυτοί έχουν να δώσουν εξετάσεις. Τους χρειαζόμαστε στην Τούμπα, για τον επιπλέον λόγο ότι αποτελούν τον κυριότερο οικονομικό χορηγό του συλλόγου.

Έχουν την επιλογή να παραμείνουν υποστηρικτές του ΠΑΟΚ ή να είναι υποστηρικτές με υπευθυνότητα του ΠΑΟΚ. Το να είσαι υποστηρικτής μιας ομάδας με πολλά εκατομμύρια μπάτζετ είναι το εύκολο, το να είσαι υποστηρικτής μιας ομάδας, κάνοντας θυσίες για αυτήν, είναι το δύσκολο. Και θεωρώ ότι η αυτή η χρονική περίοδος είναι η πιο κρίσιμη για τον ΠΑΟΚ τα 25 τελευταία χρόνια. Για αυτό το λόγο τους ζητώ να έρθουν στο γήπεδο και να μας υποστηρίξουν με υπευθυνότητα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές
paokrevolution
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ