2012-05-03 08:43:07
Φωτογραφία για Δημοσκοπικό παράδοξο και 3 σενάρια!
Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει διαχρονικά την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη με πολύ υψηλά ποσοστά που φθάνουν και συχνά ξεπερνούν το 70%. 

Η συγκεκριμένη θέση αφορά όλο το πολιτικό φάσμα από τα δεξιά μέχρι τα αριστερά και δεν συνδέεται με την πολιτική τοποθέτηση καθενός. 

 Όμως, όλες οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φώς της δημοσιότητας πριν απαγορευθούν έδιναν στα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας που ψήφισαν την εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙ πολύ χαμηλότερα ποσοστά. 

 Συνολικά, τα δυο κόμματα λάμβαναν από 31% μέχρι 44% με το ποσοστό της ΝΔ να κυμαίνεται από 17% έως 25% και του ΠΑΣΟΚ από 14% έως 19% χονδρικά. 

Από την σκοπιά των στρατηγικών αναλυτών που δεν θα τους δείτε σε τηλεοπτικά παράθυρα η εκπομπές, το χαμηλό ποσοστό του δικομματισμού, όπως αποκαλείται, οφείλεται στην άσχημη οικονομική και πολιτική συγκυρία που χρεώνεται στα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας. 


Οφείλεται επίσης στην πεποίθηση σχεδόν όλων εκείνων που υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη ότι μπορούν να εκφράσουν την οργή, την αγανάκτηση και την διαμαρτυρία τους χωρίς να διακυβεύεται η θέση της Ελλάδας στο ευρώ σύμφωνα με τους αναλυτές. 

Χρειάσθηκε να φθάσουμε λίγες μέρες πριν τις εκλογές για να ακούσουμε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ κ.Βενιζέλο να επικαλείται το ίδιο επιχείρημα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian αλλά και μετέπειτα.

Όμως, οι ίδιοι αναλυτές τόνιζαν αρκετές μέρες πριν αρχίσει να διαφαίνεται μια μεγαλύτερη συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων των δυο μεγάλων κομμάτων, κυρίως της ΝΔ, ότι δεν θα έπρεπε να σπεύσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα. 

«Η εμπειρία δείχνει ότι η εκλογική συμπεριφορά ίσως διαφέρει αρκετά από τα ευρήματα των γκάλοπ,» μας είχε αναφέρει ένας εξ’ αυτών την προηγούμενη Πέμπτη. 

Η «σοκαριστική» εκτίμηση, όσον αφορά τα δεδομένα της στιγμής, αναλογικά με την συνολική επίδοση του δικομματισμού μιλούσε για συσπείρωση των ψηφοφόρων των δυο μεγάλων κομματικών μηχανισμών την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου που θα τα οδηγούσε κοντά στο 50% ή και παραπάνω με την ΝΔ να έχει σημαντικό προβάδισμα. 

Αν θα επαληθευθούν ή όχι απομένει να του δούμε την Κυριακή το βράδυ. 

Νομίζουμε όμως ότι είναι σωστό να ειπωθεί ότι ακόμη κι αν το συνολικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ανέλθει στο 50% ή λίγο παραπάνω όπως θέλει το αισιόδοξο γι’ αυτούς σενάριο, ο δικομματισμός θα έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα. 

Όμως, η χώρα θα πρέπει να κυβερνηθεί και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι διεθνείς πιστωτές της χώρας θα το κάνουν σαφές, προειδοποιώντας τους πάντες για τις συνέπειες. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά την 6η Μαΐου δεν μπορεί παρά να είναι τα εξής τρία. 

Πρώτον και λιγότερο πιθανό, η ΝΔ να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. 

Δεύτερον, ο δικομματισμός λαμβάνει συνολικά κοντά στο 40% η χαμηλότερα με αποτέλεσμα να έχει γύρω στις 150 έδρες στη Βουλή. 

Σ’ αυτή την περίπτωση, η χώρα θα ξαναπάει σε βουλευτικές εκλογές ενώ το ίδιο ισχύει πολύ περισσότερο αν λάβει λιγότερο από 40%. 

Είτε άμεσα, δηλαδή στις 10 ή 17 Ιουνίου, με το επιχείρημα ότι θα υπάρξει ακυβερνησία οπότε οκ.Παπαδήμος θα κληθεί ίσως να παραμείνει στη θέση του για ένα ακόμη μήνα, είτε το φθινόπωρο με κάποιο πολιτικό πρόσωπο για μεταβατικό πρωθυπουργό. 

Τρίτον, η εκτίμηση των ανωτέρω στρατηγικών αναλυτών που θέλει τα δυο μεγάλα κόμματα να λαμβάνουν 50% και ανω δικαιώνεται με αποτέλεσμα να διαθέτουν 170 και άνω θέσεις στη Βουλή.

Σ’ αυτή την περίπτωση, η λογική και οι Βρυξέλλες ευνοούν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. 

Ο κ.Σαμαράς θα αναλάβει πιθανόν καθήκοντα πρωθυπουργού αν η ΝΔ έχει εξασφαλίσει μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ και ποσοστό κοντά στο 30%. 

Αν όμως η διαφορά των δυο μεγάλων κομμάτων είναι περιορισμένη, δηλαδή 4%-5%, αρκετοί στο ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξουν ο πρωθυπουργός να προέρχεται μεν από την ΝΔ αλλά να μην είναι ο αρχηγός της. 

Όμως, μια τέτοια κυβέρνηση θα οδηγεί σε τύποις συγκυβέρνηση για 6 μήνες με 1 χρόνο και εκ νέου εκλογές. 

Ποιο από τα 3 σενάρια είναι το πιο πιθανό; 

Δεν θα στοιχηματίζαμε σε κανένα. 

Το σίγουρο είναι ότι τα δυο μεγάλα κόμματα και βασικά το ΠΑΣΟΚ θα βγουν λαβωμένα από τις εκλογές της 6ης Μαΐου. 

Όλα δείχνουν ότι στη Βουλή θα αντιπροσωπευθούν 7 και πλέον κόμματα με τα αντισυστημικά, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή, να εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον ΣΥΡΙΖΑ να ισχυροποιούνται. 

Όμως, η ΝΔ θα είναι πιθανόν με διαφορά το πρώτο κόμμα οπότε οι πρωτοβουλίες θα ανήκουν στον κ.Σαμαρά. 

Όμως, ο τελευταίος δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θα καθίσει στη πρωθυπουργική καρέκλα αν δενείναι πρωθυπουργός. 

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση παραπέμπει σε νέες εκλογές αν η ΝΔ είναι είτε κοντά σε ποσοστό αυτοδυναμίας είτε πολύ μακριά απ’ αυτό. 

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Dr. Money 

πηγη:euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
'' Η ΜΝΗΜΟΝΙΟ Η ΣΥΡΙΖΑ''
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
'' Η ΜΝΗΜΟΝΙΟ Η ΣΥΡΙΖΑ''
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ