2012-05-09 09:27:03
Φωτογραφία για Σ.ΠΕΡΠΕΡΟΓΛΟΥ-Κ.ΚΑΙΜΑΚΟΓΛΟΥ: Υποχρέωσή μας στον κόσμο το 7ο Ευρωπαϊκό
Όρκο για την κατάκτηση του 7ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Παναθηναϊκού δίνουν μέσω της «Πράσινης» οι Στράτος Περπέρογλου και Κώστας Καϊμακόγλου, τονίζοντας πως η ΤΣΣΚΑ δεν είναι ανίκητη.

Αναλυτικά, η συνέντευξη των Στράτου Περπέρογλου και Κώστας Καϊμακόγλου στην «Πράσινη»:

-Τελική ευθεία, λοιπόν. Είχε πολύ homework; Σας είδαμε να κρατάτε κάτι μεγάλους πάκους με χαρτιά; Επιστροφή στα θρανία;

Κ.Κ.: «Γενικά όλη τη χρονιά, υπάρχει πολύ homework, αλλά ειδικά όταν φτάνεις σε ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι, φαντάζομαι πως και οι προπονητές θέλουν να τα ξέρουμε όλα όσο το δυνατόν καλύτερα, γι' αυτό κάθονται και ετοιμάζουν όλα αυτά τα πράγματα, για τα συστήματα, τα χαρακτηριστικά των παικτών, τις στατιστικές, τα DVD... θεωρώ πως οι προπονητές κάνουν πολύ καλή δουλειά σε αυτό το κομμάτι, γι' αυτό μας δίνουν όλη αυτή τη δουλειά. Εμείς από την πλευρά μας δεν ξέρω αν μπορούμε να τα θυμόμαστε όλα, ωστόσο τα βασικότερα πρέπει να τα ξέρουμε όλα απ' έξω και ανακατωτά».


Σ.Π.: «Κοιτάξτε, αυτό είναι μέρος της δουλειάς μας, η προετοιμασία για ένα παιχνίδι. Μια νίκη οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στην προετοιμασία που κάνεις πριν από τον αγώνα. Δεν μπορείς να μπεις μέσα και να πεις πάω να παίξω χωρίς να έχεις μελετήσει τον αντίπαλο. Όπως είπε και ο κόουτς, είναι ένα χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας η μελέτη του αντιπάλου. Οι προπονητές δουλεύουν πολύ σκληρά στο σκάουτινγκ, μας βοηθούν να ξέρουμε τις αδυναμίες του αντιπάλου και να κρύβουμε τις δικές μας».

-Πολλοί μιλούν για μια ΤΣΣΚΑ «διαστημική», με μεγάλα κορμιά και πολλές πιθανότητες για την κούπα. Υπάρχουν τελικά αχτύπητες ομάδες;

Σ.Π.: «Καμία ομάδα δεν είναι ανίκητη στο σύγχρονο μπάσκετ. Πιστεύω πως η ΤΣΣΚΑ είναι η καλύτερη των τελευταίων ετών, αλλά από εκεί και πέρα σε έναν ημιτελικό όλα γίνονται, θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε χαμηλά κάποιους παίκτες και μετά να κάνουμε ταμείο».

Κ.Κ.: «Συμφωνώ πως η ΤΣΣΚΑ είναι η καλύτερη ομάδα των τελευταίων ετών. Ότι διαθέτει δύο-τρεις παίκτες που είναι οι βασικοί δημιουργοί και εκτελεστές της, δεν σημαίνει πως οι υπόλοιποι δεν μπορούν να σου κάνουν τη ζημιά. Αν δούμε τα μεταξύ μας παιχνίδια θα διαπιστώσουμε πως έχουμε σταματήσει τα μεγάλα τους όπλα και μας έχουν κάνει άλλοι τη ζημιά. Θεωρώ, όμως, πως στο γήπεδο παίζουν πέντε εναντίον πέντε, είναι άνθρωποι αυτοί, είμαστε και εμείς. Το θέμα είναι ποιος το θέλει πιο πολύ. Σε αυτά τα ματς κερδίζει αυτός που έχει μεγαλύτερη δίψα, είναι συγκεντρωμένος, αυτός θα πάρει τη νίκη, αυτός με το υψηλότερο κίνητρο».

-Είναι από τις λίγες φορές που ο Παναθηναϊκός δεν φαντάζει ως το φαβορί. Αυτό πως λειτουργεί σε εσάς, σας αποφορτίζει ή σας πιέζει;

Σ.Π.: «Από τη μία αυτό μας δίνει έξτρα κίνητρο. Εμείς πάμε να υπερασπιστούμε τον τίτλο μας, n ΤΣΣΚΑ λένε ότι είναι το φαβορί, εμείς δεν το βλέπουμε έτσι, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να κρατήσουμε τον τίτλο μας. Μας δίνει τεράστιο κίνητρο ότι κάποιοι δεν μας πιστεύουν, θέλουμε να τους αποδείξουμε πως κάνουν λάθος».

Κ.Κ.: «Πιστεύω πως όταν πηγαίνεις σε ένα Final 4, δεν υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ, όλοι έχουν 25%. Εμείς είμαστε Πρωταθλητές Ευρώπης για το 2011 και φέτος έχουμε μια ευκαιρία να καταφέρουμε κάτι που δεν έχει πετύχει ποτέ ο Παναθηναϊκός. Να κάνουμε το repeat. Δεν είναι εύκολο, αλλά από μόνο του αποτελεί τεράστιο κίνητρο».

-Στράτο, δεν ξέρω αν πίστευες όταν ερχόσουν στον Παναθηναϊκό ότι το 2012 θα είσαι ήδη δυο φορές Πρωταθλητής Ευρώπης και φέτος θα πάλευες και για την τρίτη; Δεν γνωρίζουμε το συναίσθημα, αλλά το θεωρούμε ευλογία. Πώς είναι οι τελευταίες ημέρες πριν από το μεγάλο ραντεβού; Ο Σάρας είπε για παράδειγμα πως στο πρώτο του Final 4 δεν κοιμήθηκε μια εβδομάδα πριν;

Σ.Π.: «Η αλήθεια είναι πως είναι μεγάλη ευλογία να έχεις πάρει δύο Ευρωπαϊκά και να παίζεις για το τρίτο. θυμάμαι στο πρώτο μου Final 4, ήταν τα πόδια μου κομμένα πριν από τον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό. Μέχρι να μπούμε στο παρκέ υπήρχε μεγάλο άγχος. Όταν μπαίνεις όμως στο γήπεδο, κατά ένα μαγικό τρόπο αυτό εξαφανίζεται, δεν μπορώ να εξηγήσω πως. Η πρώτη φορά έχει περισσότερο άγχος, αλλά πάντα υπάρχει πριν από τις μεγάλες διοργανώσεις. Είναι όμως εποικοδομητικό και μπορεί να σου βγει σε ενέργεια και δύναμη. Για μένα λοιπόν είναι η τρίτη ευκαιρία σε Final 4 και εύχομαι να έχει και την ίδια κατάληξη».

-Κώστα, back to back, με το «καλημέρα»;

Κ.Κ.: «Προτού έρθω στον Παναθηναϊκό ο βασικός μου στους ήταν να πάω σε μια μεγάλη ομάδα και να διεκδικήσω τίτλους. Όταν ήρθα όμως συνειδητοποίησα τι σημαίνει. Με το «καλημέρα» λοιπόν κατάφερα, ανάποδα κιόλας, να πάρω τρεις τίτλους, καθώς ξεκίνησα με Ευρωπαϊκό, μετά πήρα Πρωτάθλημα και τελευταίο ήρθε το Κύπελλο. Στην ουσία για μένα αυτό είναι το πρώτο Final 4. Πέρυσι μπορεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς να είχα συμμετοχή στο Final 4, όμως ο προπονητής μου έκρινε πως δεν είμαι ακόμη έτοιμος κι αυτό μην παρεξηγηθεί, δεν το λέω επ ουδενί ως παράπονο και απλά μπήκα στο τέλος για να το διασκεδάσω κι εγώ. Θεωρώ όμως ότι αγωνιστικά φέτος θα είναι διαφορετικά για μένα, για αυτό θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις να κάνω ό,τι μου ζητήσουν οι προπονητές μου».

-Βάσει της εμπειρίας σας, της προετοιμασίας σας και των δύο παιχνιδιών που έχετε δώσει με την ΤΣΣΚΑ, ποιο θα είναι το στοιχείο που θα κρίνει την έκβαση του αγώνα;

Κ.Κ.: «Θεωρώ πως το παν σ' αυτά το παιχνίδια είναι η άμυνα. Από εκεί ξεκινούν και τελειώνουν όλα. Για να το κάνεις αυτό πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος, να έχεις διάθεση και κίνητρο. Εξάλλου, ό,τι έχει πετύχει ο Παναθηναϊκός όλα αυτά τα χρόνια το έχει κάνει κυρίως από την άμυνα του».

Σ.Π.: «Συμφωνώ απόλυτα με τον Κώστα. Φέτος θα είναι η πρώτη φορά που εγώ θα παίξω με την ΤΣΣΚΑ, καθώς δεν αγωνίστηκα στο πρώτο μισό και είδα τα παιχνίδια απ' έξω. Σε μια ομάδα με το ταλέντο της ΤΣΣΚΑ είναι πολύ σημαντικό να τους κρατήσεις χαμηλά, γιατί αν ανοίξει το σκορ και πάει ψηλά, μπορεί να μην καταφέρεις να τους ακολουθήσεις. Από την άμυνα να βρούμε ενέργεια και για την επίθεση».

-Τα τελευταία βράδια πριν από αυτά τα ματς κοιμάστε ή συνέχεια στριφογυρίζουν σκέψεις στο μυαλό σας;

K.K.: «Πιστεύω πως ο κάθε ένας από εμάς έχει βρει τον τρόπο να χαλαρώνει πριν από αυτά τα παιχνίδια. Προσωπικά είτε είναι τελικός Ευρώπης είτε το πιο εύκολο παιχνίδι, προσπαθώ να κάνω τα ίδια πράγματα συνέχεια και να τα ακολουθώ ως μια σταθερή συνήθεια. Είτε για να αποφορτίζομαι από άγχος είτε για να είμαι χαλαρός. Για μένα αυτό είναι το κλειδί».

Σ.Π.: «Το άγχος υπάρχει πάντα. Ίσως όχι τόσο πολύ όσο τα προηγούμενα χρόνια, αλλά είπαμε πως λειτουργεί εποικοδομητικά. Τώρα για το αν κοιμάμαι, εγώ γενικά έχω θέμα με τον ύπνο, αλλά προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, όπως είπε και ο Κώστας, ν' αποφορτιστούμε, να καθαρίσουμε το μυαλό και να μπορέσουμε να ξεκουραστούμε για το μεγάλο παιχνίδι».

-Η Ελλάδα περνά πολύ δύσκολες στιγμές, το να πάρει μια ελληνική ομάδα μια κούπα μέσα στην πόλη σημαίνει πολλά και συναισθηματικά... Περνά ποτέ από το μυαλό σας;

Κ.Κ.: «Εγώ δεν μπορώ να το σκεφτώ έτσι, ίσως αν υπήρχε τουρκική ομάδα να το σκεφτόμουν έτσι και ήμουν αντίπαλος μ' αυτή. Σίγουρα ο ελληνικός λαός ζει δύσκολα και κάποιοι άνθρωποι που δεν ζουν όπως εμείς θέλουν τα αποτελέσματα για διαφορετικούς λόγους. Σεβαστό, αλλά εμείς το βλέπουμε αλλιώς».

Σ.Π.: «Και εγώ δεν το σκέφτομαι έτσι. Είτε το Final 4 γίνει στην Τουρκία είτε στην Ισπανία είτε στη Γερμανία για εμάς είναι το ίδιο. Την ίδια αποστολή έχουμε. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε παίξει με τουρκικές ομάδες, εμείς τη δουλειά μας πάμε να κάνουμε, δεν είμαστε πολιτικοί, σίγουρα οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανος λαός, σίγουρα με τέτοιες νίκες ανεβαίνει το ηθικό του, αλλά έχουμε πολλά προβλήματα που πρέπει να λύσουμε και αυτό θα έπρεπε να ήταν και το τελευταίο που θα μας πείραζε, το πού θα παίξουμε δηλαδή».

-Τα Final 4 μοιάζουν με αποστολή «αυτοκτονίας» για τους αθλητές; Σε μια σειρά τελικών προλαβαίνεις να διορθώσεις τα λάθη, σε ένα ματς;

Σ.Π.: «Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη σε αυτά τα παιχνίδια. Ένα νεκρό διάστημα μπορεί να σου κάνει τη ζημιά, θα υπάρχει κόσμος, φασαρία και εμείς πρέπει να ακούμε τους προπονητές μας, να μείνουμε συγκεντρωμένοι. Είναι ματς ζωής ή θανάτου. Είτε κερδίζεις είτε πας σπίτι σου».

Κ.Κ.: «Αυτό μπορεί να είναι είτε καλό είτε κακό. Πολλές φορές μπορεί να θες να αιφνιδιάσεις κάποιον αντίπαλο και ίσως να είναι η κατάλληλη στιγμή να το καταφέρεις. Άλλες φορές με μια σειρά αγώνων μπορεί να νιώθεις πιο ασφαλής και να μπορείς να διορθώσεις το λάθος σου. Αλλά όπως είπε και ο Στράτος και συμφωνώ 100% μαζί του, σε ένα παιχνίδι που είναι τελικός, η λέξη κλειδί είναι η συγκέντρωση. Ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν μπορείς να τη χάσεις. Ένα δεύτερο σ' αυτά τα ματς είναι η ζωή μας και μπορεί να μας κοστίσει τη νίκη, όπως έγινε και στην κανονική διάρκεια με την ΤΣΣΚΑ».

-Ο κόσμος στην Ελλάδα περνά 6ύσκολα, ωστόσο στην Τουρκία θα έρθουν περίπου 4.000 φίλοι του Παναθηναϊκού, οι οποίοι έχουν κερδίσει την πρώτη μάχη, αυτή της εξέδρας. Το σημαντικότερο είναι πως οι 3.000 είχαν πάρει τα εισιτήριά τους από την αρχή, χωρίς να περιμένουν να δουν αν θα προκριθείτε;

Σ.Π.: «Είναι κάτι που το έχει κερδίσει η ομάδα όλα αυτά τα χρόνια. Ο κόσμος μας έχει εμπιστοσύνη. Ακόμη και τις χρονιές που δεν τα καταφέραμε ήταν δίπλα μας. Πριν από δύο χρόνια είχε μαζευτεί ο κόσμος έξω από το ΟΑΚΑ, μετά τον αποκλεισμό από το Μαρούσι για να μας εμψυχώσει. Πέραν από τους τίτλους, αυτή ήταν μια από τις καλύτερες στιγμές μου στον Παναθηναϊκό όλα αυτά τα χρόνια. Να βλέπεις ότι ο κόσμος είναι μαζί σου ακόμη και στις αποτυχίες και παράλληλα ύστερα από τόσους τίτλους είναι διψασμένος να δει κι άλλους».

Κ.Κ.: «Είναι πολύ τιμητικό και για εμάς και για τον κόσμο. Νομίζω πως υπάρχουν αμοιβαία αισθήματα με τον κόσμο μας. Μέσα από τόσο δύσκολες καταστάσεις που περνά η χώρα μας, γνωρίζουμε όλοι ποιες είναι οι τιμές για τα εισιτήρια και το ταξίδι στο Final 4. Θεωρώ πως κάποιοι άνθρωποι κάνουν τη θυσία να τα αγοράσουν γνωρίζοντας πως θα στερηθούν κάτι άλλο, αλλά αυτό που κάνουν είναι κάτι πολύ μεγάλο. Μας γεμίζει χαρά, αισιοδοξία και μια τεράστια «υποχρέωση». Εφόσον θα είναι όλος αυτός ο κόσμος μαζί μας, θα τα δώσουμε όλα γι' αυτούς. Τώρα αν θα κερδίσουμε είναι κάτι άλλο, το θέμα για τον κόσμο είναι να μας δει να παλεύουμε και να δίνουμε τα πάντα στο γήπεδο».

οnsports.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ