2012-05-09 15:09:20
Φωτογραφία για ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ Η ΜΠΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΥΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟ
Και ο κλήρος πέφτει στους πολιτικούς αρχηγούς και για τις αποφάσεις που αφορούν το περιβόητο ομόλογο της 15ης Μαίου: Πρόκειται για το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ, ο κάτοχος του οποίου αρνήθηκε να πάει για .. «κούρεμα» και χρειάζεται ειδικό χειρισμό για να μην τινάξει την διαδικασία του PSI στον αέρα Μιλώντας σε οικονομικούς συντάκτες ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος

Σαχινίδης δήλωσε ότι ο ίδιος όπως και ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο κατέθεσαν τις παραιτήσεις τους την Δευτέρα στον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπογράψει τίποτα που θα δεσμεύει την επόμενη Κυβέρνηση «εκτός και αν προκύψει κάτι πολύ σημαντικό».

Ο Φ. Σαχινίδης δεν θα πάρει την απόφαση για τα ομόλογα 435 εκ ευρώ που λήγουν στις 15 Μαΐου ούτε για τα 4δισ. ευρώ της ΕΚΤ στις 18 του μήνα.  «Πρέπει οι πολιτικοί αρχηγοί να πάρουν απόφαση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν δεν υπάρξει νέα Κυβέρνηση» τόνισε.


Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό δίλημμα: Αν αποφασιστεί να εξοφληθεί στο ακέραιο το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ ανοίγει ο ασκός του Αιόλου: Κάθε ένας από τους διεθνείς –κυρίως διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων – Οργανισμούς που μετείχαν στο «κούρεμα», θα κατακλυστεί από αγωγές μεριδιούχων που θα ζητούν ίση μεταχείριση, δηλαδή να πάρουν τα λεφτά τους πίσω.. Και το κόστος θα είναι βαρύ.

Η άλλη λύση, είναι η Ελλάδα να δηλώσει αδυναμία να εξοφλήσει αυτό το ομόλογο. Όμως θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με όλα τα κράτη- μέλη και την ΕΚΤ ώστε να παρασχεθεί στην χώρα μας μια «ομπρέλα» στήριξης και κοινής αντιμετώπισης, στην περίπτωση που προκύψει «βροχή» αγωγών ή βρεθούν στο στόχαστρο –όπως στην περίπτωση της Αργεντινής- περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό.

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας η χώρα θα εκπροσωπηθεί είτε από υπουργό νέας κυβέρνησης, είτε από υπουργό υπηρεσιακής Κυβέρνησης που θα οριστεί.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως για το θέμα των ομολόγων που λήγει το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τις Βρυξέλλες, καθώς το θέμα συζητήθηκε και σε πρόσφατο euroworking group, καθώς η μη πληρωμή ή τυχόν αναγκαστικό «κούρεμα» μπορεί να επηρεάσει το χρέος και των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ