2013-02-11 17:23:49
Φωτογραφία για Παραίτηση-σοκ του Πάπα Βενέδικτου, «δεν έχω πια τις δυνάμεις»...
Για πρώτη φορά σε 600 χρόνια

Αιφνιδιάζοντας τον κόσμο όλο, ακόμη και τον στενό του κύκλο στην Αγία Έδρα, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' ανακοίνωσε προσωπικά στη λατινική γλώσσα την παραίτησή του από την κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας, λέγοντας ότι δεν έχει πλέον την ψυχική και σωματική δύναμη να συνεχίσει την αποστολή του ως καθοδηγητής του ενός δισεκατομμυρίου καθολικών.

Ο 85χρονος γερμανικής καταγωγής Γιόζεφ Ράτσινγκερ είναι ο πρώτος ποντίφικας που παραιτείται σχεδόν σε 600 χρόνια. Η θέση του Πάπα θα παραμείνει κενή από τις 20:00 (ώρα Ιταλίας) στις 28 Φεβρουαρίου και η εκλογή του νέου προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα (31 Μαρτίου).

Τα ονόματα στην κούρσα για το «Ηabemus Papam» του Βατικανού Η ανακοίνωση έγινε διά στόματος του ίδιου του ποντίφικα ενώπιον καρδιναλίων κατά τη διάρκεια τελετής οσιοποίησης τριών νέων αγιών. Ο Πάπας δήλωσε πως έχοντας κατ' επανάληψη δοκιμάσει τη συνείδησή του ενώπιον του Θεού, κατέληξε με βεβαιότητα ότι λόγω της προχωρημένης ηλικίας του οι δυνάμεις του δεν είναι πλέον επαρκείς για να εκπληρώνει ως οφείλει τα καθήκοντά του.


«Γνωρίζω καλά ότι τα καθήκοντά μου, λόγω της ουσιώδους πνευματικής τους φύσης, πρέπει να εκτελούνται όχι μόνο με λόγια, αλλά και πράξεις, καθώς και προσευχή και πραγματικό πόνο. Ωστόσο, στο σημερινό κόσμο, όπου οι αλλαγές είναι τόσο ραγδαίες και τα ερωτήματα που εγείρονται για το βάθος της πίστης είναι βαθιά, για την εκτέλεση των παπικών καθηκόντων  απαιτείται δύναμη τόσο πνευματική όσο και σωματική» δήλωσε ο Πάπας.

Και συνέχισε λέγοντας ότι τους τελευταίους μήνες επιδεινώθηκαν οι ψυχικές και σωματικές του δυνάμεις σε τέτοιο βαθμό που πρέπει να αναγνωρίσει την αδυναμία του να εκπληρώσει τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί.

«Για το λόγο αυτό, και κατανοώντας πλήρως τη σοβαρότητα της πράξης αυτή, με απόλυτη ελευθερία ανακοινώνω ότι παραιτούμαι από Πάπας, θέση την οποία μου εμπιστεύτηκαν οι καρδινάλιοι στις 19 Απριλίου του 2005, και από τις 28 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00 η Επισκοπή της Ρώμης θα είναι κενή και θα πρέπει να συγκληθεί το Κονκλάβιο για την εκλογή νέου ποντίφικα» είπε ο 85χρονος Πάπας.

Και έκλεισε την ανακοίνωσή του λέγοντας πως θα υπηρετήσει την Εκκλησία αφιερώνοντας πλήρως τον εαυτό του στην προσευχή. «Αγαπητά αδέλφια, σας ευχαριστώ ειλικρινά για όλη την αγάπη σας και όλη τη στήριξη που μου παρείχατε. Σας ζητώ συγγνώμη για όλες μου τις αδυναμίες. Τώρα, ας εμπιστευτούμε την Αγία Εκκλησία στα χέρια του Ιησού Χριστού και ας ικετεύσουμε την Παναγία, ώστε να βοηθήσει τους καρδινάλιους να εκλέξουν το ποντίφικα» Η είδηση της παραίτησης του Πάπα έκανε αστραπιαία το γύρο του κόσμο, αιφνιδιάζοντας πιστούς και κυβερνήσεις και τον ίδιο το στενό κύκλο του Πάπα στην Αγία Έδρα.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε ότι ο Πάπας δεν αποφάσισε να παραιτηθεί εξαιτίας «δυσκολιών στο παπικό έργο», δεν πάσχει από κάποια συγκεκριμένη νόσο, αλλά έχουν αποδυναμωθεί προοδευτικά οι δυνάμεις του λόγω της προχωρημένης ηλικίας του.

Η απόφασή του δεν ελήφθη λόγω έξωθεν πίεσης, δήλωσε ο πατέρας Λομπάρντι σημειώνοντας πως «πρόκειται για μία προσωπική απόφαση, που ελήφθη με απόλυτη ελευθερία, και αξίζει τον μέγιστο σεβασμό». Ο ίδιος μίλησε για κίνηση-έκπληξη, γεγονός που φανερώνει ότι ακόμη και οι στενότεροι συνεργάτες του ποντίφικα δεν γνώριζε τις προθέσεις του.

Ο πατέρας Λομπάρντι δήλωσε, επίσης, ότι ο Πάπας δεν φοβάται ένα σχίσμα στην Καθολική Εκκλησία από την παραίτησή του έπειτα από οκτώ χρόνια στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας -η οποία κλυδωνίστηκε επί των ημερών του από τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς, μία παπική ομιλία που εξόργισε τους μουσουλμάνους και ένα σκάνδαλο διαρροής εμπιστευτικών εγγράφων με πρωταγωνιστή τον προσωπικό οικονόμο του Πάπα.

Τις σκέψεις του Πάπα φαίνεται πως γνώριζε μόνο η οικογένειά του· όπως δήλωσε ο αδελφός του από τη Γερμανία, οι γιατροί είχαν συμβουλεύσει τον ποντίφικα να μην πραγματοποιήσει άλλα υπερατλαντικά ταξίδια και ο ίδιος συλλογιζόταν το ενδεχόμενο παραίτησης εδώ και μήνες.

Ο πρώτος Πάπας που παραιτείται από το 1415 Η διαδικασία για την εκλογή του νέου Πάπα Έκπληξη, συγκίνηση, σεβασμός στα μηνύματα για τον Πάπα

Συγκίνηση, λύπη, έκπληξη, σεβασμός στην πράξη του και αναγνώριση της τόλμης του Πάπα κυριαρχούν στα μηνύματα πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών ανά τον κόσμο για την παραίτηση-σοκ του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Απεριόριστο σεβασμό για το μεγάλο θάρρος του Πάπα εξέφρασε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο άκουσμα της παραίτησης του ποντίφικα. Στη γενέτειρα του του Πάπα Βενέδικτου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εξέφραζε την ίδια στιγμή μεγάλη συγκίνηση για την παραίτηση, επιλογή η οποία όπως υπογράμμισε χαίρει του απόλυτου σεβασμού της.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε πως ο Πάπας «θα λείψει ως πνευματικός ηγέτης σε εκατομμύρια ανθρώπους». Ευχήθηκε το καλύτερο στον ποντίφικα, λέγοντας ότι εργάστηκε χωρίς διακοπή για τη ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Βρετανίας και της Αγίας Έδρας.

Το σεβασμό του στον απόλυτο βαθμό για την επιλογή του Πάπα εξέφρασε με τη σειρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κάνοντας λόγο για μία επιλογή ανθρώπινη σε σχέση με μία επιθυμία που πρέπει να γίνει σεβαστή.

Πολύ συγκινημένος από αυτή την αιφνίδια ανακοίνωση δήλωσε ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, τονίζοντας πως πρόκειται για κίνηση ιστορικής σημασίας, μία εξαιρετικά σπάνια απόφαση που δεν λαμβάνεται από έναν Πάπα φυσικά από αδυναμία. Για μία κίνηση καινοτομίας για το μέλλον μίλησε από πλευράς του ο ηγέτης της ιταλικής κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

Ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι Τζάστιν Ουέλμπι, δήλωσε ότι ενημερώθηκε με «βαριά καρδιά, αλλά με απόλυτη κατανόηση» για την απόφαση του Πάπα να αφήσει τα ηνία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τονίζοντας ότι επιτέλεσε την αποστολή του με μεγάλη αξιοπρέπεια, ενόραση και θάρρος.

Ο επικεφαλής ραβίνος του Ισραήλ Γιόνα Μέτζγκερ εξήρε από πλευράς του τον Πάπα για την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου, επισημαίνοντας ότι ουδέποτε ήταν καλύτερες οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Βατικανού.

Ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ

Ο καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ εξελέγη νέος Πάπας στις 19 Απριλίου 2005 μετά από την τέταρτη ψηφοφορία των 115 καρδιναλίων του κονκλάβιου.

Γεννημένος στη Γερμανία, είναι πολυγραφότατος, δεινός ομιλητής με κοφτερό μυαλό και δυνατή φωνή τενόρου. Υπήρξε επικεφαλής του υπουργείου Θεολογίας του Βατικανού, γνωστό επισήμως στο ευρύ κοινό ως η Επιτροπή για το Δόγμα και την Πίστη.

Ο Ράτσινγκερ ήταν ένας από τους πολύ λίγους καρδιναλίους που διορίστηκαν στη θέση αυτή πριν ο Ιωάννης Παύλος Β' αναλάβει την καθοδήγηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Θεολόγος, απόφοιτος της Θεολογικής Ακαδημίας έγινε αρχιεπίσκοπος του Μονάχου το 1977 και τέσσερα χρόνια αργότερα έφτασε στη Ρώμη και διορίστηκε επικεφαλής της Επιτροπής για το Δόγμα και την Πίστη.

Στην πατρίδα του είναι εξαιρετικά αγαπητός για το πνεύμα του και τα γραπτά του, αλλά παράλληλα έχει και επικριτές που του καταλογίζουν ότι έχει δογματικές ιδέες και είναι λίγο απόμακρος. 

Γεννήθηκε και βαπτίστηκε ταυτόχρονα Μεγάλο Σάββατο του 1927 στη μικρή γερμανική πόλη Μάρκτι. Μεγάλωσε στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στην αυτοβιογραφία του αναφέρει πώς εξαναγκάστηκε να παρακολουθήσει σχολικά σεμινάρια της χιτλερικής νεολαίας.

Προς το τέλος του Πολέμου, στρατολογήθηκε και υπηρέτησε σε συστοιχία αντιαεροπορικής άμυνας.

Ποιος ήταν ο Όσιος Βενέδικτος

Ο Όσιος Βενέδικτος γεννήθηκε στη Νουρσία της Ιταλίας και έζησε τον 6ο μ.Χ. αι. Οι γονείς του ευγενείς και πλούσιοι, ανέθρεψαν το παιδί τους με αγάπη, ταπεινό φρόνημα και βαθιά ευσέβεια. 

Μόλις ενηλικιώθηκε, εγκατέλειψε τα πατρικό σπίτι και αποσύρθηκε σε ένα φαράγγι στα Απέννινα όρη, όπου επιδόθηκε με θαυμαστό ζήλο στην προσευχή, την άσκηση και τη μελέτη. Γρήγορα η ασκητική και αγία ζωή του, έγινε γνωστή και απέκτησε μεγάλη φήμη. 

Σε διάστημα λιγότερο των είκοσι ετών ήλθαν κοντά του 170 περίπου μοναχοί, με αποτέλεσμα το έτος 540 να ιδρύσει μοναστήρι επάνω στο Όρος Κασσίνο. O Όσιος Βενέδικτος είναι ο ιδρυτής του μοναχικού τάγματος των Βενεδικτίνων, το οποίο υφίσταται μέχρι και σήμερα στη δυτική εκκλησία.

O ίδιος προαισθάνθηκε το τέλος του και έδωσε εντολή να ανοιχθεί τάφος για τον ενταφιασμό του. Μετά από ολιγοήμερη ασθένεια και αφού μετάλαβε των αχράντων μυστηρίων εκοιμήθη ειρηνικά το έτος 543 σε ηλικία 62 ετών.

Newsroom ΔΟΛ
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ