2013-02-15 10:40:02
Φωτογραφία για Ολλανδικός Τύπος: Εκτενής κάλυψη των δηλώσεων Ντέισλμπλουμ-Σιαρλή για Κύπρο
Εκτενώς, με δημοσιεύματά του, αναφέρεται ο ολλανδικός Τύπος στις δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου για την Κύπρο διερωτώμενος κατά πόσο ο Γερούν Ντέισελμπλουμ είναι αδέξιος ή στρατηγικά ευφυής στο θέμα της χρηματοδότησης της Κύπρου.

Στα δημοσιεύματα σημειώνεται επίσης ότι «η αντίσταση του κ. Σιαρλή σε μια άλλη απαίτηση του Ντέισελμπλουμ για έλεγχο των τραπεζών και την εμπλοκή τους σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος από ένα ανεξάρτητο όργανο είναι επίσης κατανοητή».

«Καμιά χώρα δεν θα ανεχόταν τέτοια παρέμβαση για τους καταθέτες και επενδυτές της», αναφέρεται.

Η εφημερίδα Volkskrant, σε δημοσίευμα του Marc Peeperkorn με τίτλο «Είναι ο Ντέισελμπλουμ αδέξιος ή στρατηγικά ευφυής;» και υπότιτλο «Ανάλυση της κρίσης στην Κύπρο», διερωτάται κατά πόσο είναι λάθος αρχαρίου οι δηλώσεις Ντέισελμπλουμ σύμφωνα με τις οποίες «Οι επενδυτές και οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών ίσως θα πρέπει να ματώσουν προκειμένου να δουν ένα ευρωπαϊκό δάνειο».


Όπως αναφέρεται, όσον αφορά τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Βάσος Σιαρλή αυτό δεν είναι παράπτωμα αλλά ένα βαρύ σκάνδαλο, καθώς δημιουργεί φόβους για ένα τραπεζικό πανικό, όπου καταθέτες και επενδυτές θα αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους από τις τράπεζες, τη στιγμή που η Κύπρος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Αναφέρεται επίσης ότι μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα το βράδυ, ο κ. Σιαρλή εξέφρασε ανοιχτά τις ανησυχίες του. «Γιατί είναι όλοι τόσο άδικοι με την Κύπρο, αυτή τη μικρή χώρα που συμπαραστάθηκε με τόση αλληλεγγύη στην Ελλάδα, όταν ήταν έτοιμη να καταρρεύσει;» παραπονέθηκε σε δημοσιογράφους. Και όταν ρωτήθηκε σχετικά, αναφέρθηκε στην «έμφυτη κακία του ανθρώπου και σε προκαταλήψεις που παραπέμπουν ως το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και έχουν φέρει μεγάλη καταστροφή στην Ευρώπη». Τόσο βαθιά είναι η οργή της Κύπρου, αναφέρεται.

Προστίθεται ότι την Τρίτη το μεσημέρι, ο κ. Ντέισελμπλουμ δήλωσε πως κατανοεί την ενόχληση της Κύπρου, αλλά πως δεν μπορεί να κάνει κάτι πάνω σε αυτό. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν προσπάθησε να περιορίσει τις επιπτώσεις, λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιθυμεί ένα τέτοιο σενάριο. Όμως τον τελικό λόγο τον έχουν τα κράτη-μέλη.

Στον Τύπο αναφέρεται ότι η Λευκωσία έχει δίκιο να υποστηρίζει πως η Κύπρος συνεισέφερε με ένα δυσανάλογα υψηλό ποσοστό για τη διάσωση της Ελλάδας τον περασμένο χρόνο. Από την επιβαλλόμενη από την ευρωζώνη συμβολή του ιδιωτικού στη παραγραφή του ελληνικού χρέους - πάνω από 100 δισ. ευρώ - οι κυπριακές τράπεζες επλήγησαν σκληρά. Αυτό όμως, αναφέρεται, εξηγείται ιστορικά: η Αθήνα ήταν η σύμμαχος στον αγώνα εναντίον της τουρκικής κατοχής στη Βόρεια Κύπρο.

Σημειώνεται επίσης ότι «η αντίσταση του κ. Σιαρλή σε μια άλλη απαίτηση του Ντέισελμπλουμ για έλεγχο των τραπεζών και την εμπλοκή τους σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος από ένα ανεξάρτητο όργανο είναι επίσης κατανοητή».

«Καμιά χώρα δεν θα ανεχόταν τέτοια παρέμβαση για τους καταθέτες και επενδυτές της», αναφέρεται.

Αναφορικά με τον έλεγχο των κυπριακών τραπεζών σε σχέση με ισχυρισμούς για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αναφέρεται ότι και ο κ. Σιαρλή είναι υποχρεωμένος να δώσει κάποιες εξηγήσεις. Σύμφωνα με τους υπουργούς Οικονομικών, υπάρχουν 30 δις στην Κύπρο που δεν προέρχονται από Κυπρίους , αλλά από ξένα κεφάλαια Ρώσων, Αράβων, Κινέζων και άλλων. Ο Υπουργός, αναφέρεται, ανακοίνωσε ότι το αποταμιευτικό δυναμικό των Κυπρίων ανέρχεται στα 43 δις που αντιστοιχεί σε άνω των 200.000 ευρώ ανά οικογένεια, καθώς η Κύπρος αριθμεί 800.000 κατοίκους. Οι χώρες της ευρωζώνης, αναφέρεται, δεν έχουν καμία διάθεση να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων για να εξασφαλίσουν τα χρήματα Ρώσων εγκληματιών.

Ο ολλανδικός Τύπος γράφει ακόμα ότι οι κ.κ. Σιαρλή και ο Ρεν δεν ήταν οι μόνοι που δυσαρεστήθηκαν από τη δήλωση του Ντέισελμπλουμ για την Κύπρο ότι «όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά». Επίσης, υπουργοί και διπλωμάτες άλλων κρατών -μελών εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους.

«Πρόκειται για αδεξιότητα» είπε ένας απ’ αυτούς, ενώ άλλοι ανέφεραν το Γερμανό Σόιμπλε ως παράδειγμα επιδεξιότητας, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το θέμα. Άλλοι μίλησαν νοσταλγικά για τον προκάτοχο του κ. Ντέισελμπλουμ, ο οποίος με ειλικρίνεια ομολόγησε πως πολλές φορές αναγκαζόταν να ψεύδεται, προκειμένου να διατηρηθεί μια κάποια σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Ορισμένοι, παρατίθεται επίσης, διέκριναν στον κ. Ντέισελμπλουμ αντί για αδεξιότητα ενός αρχάριου, μια συνειδητή επιλογή τακτικής.

«Ο Ντέισελμπλουμ θέλει να ασκήσει πίεση στην Κύπρο, καθώς μετά την αίτηση βοήθειας που έθεσε η χώρα τον περασμένο χρόνο δεν υπάρχει εξέλιξη στο θέμα εξαιτίας δισταγμών ή απροθυμίας των κυπριακών Αρχών, που πηγάζουν κυρίως από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια».

Με μια νέα κυβέρνηση το Μάρτιο, ο κ. Ντέισελμπλουμ ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία για το δάνειο από το μηχανισμό στήριξης. Ο κ. Σιαρλή υπολογίζει ότι χρειάζονται 17 δις, 10 δις για τον τραπεζικό τομέα και 7 δις για την κυβέρνηση, για την αποπληρωμή λογαριασμών, αναφέρεται.

Σημειώνεται επίσης ότι λίγοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να συνεισφέρουν στο πακέτο βοήθειας. Η ευρωζώνη έχει υποσχεθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες πως το κούρεμα των ελληνικών τραπεζών ήταν ένα μοναδικό εγχείρημα και η αθέτηση αυτής της υπόσχεσης θα υπονόμευε την αξιοπιστία της, αποτρέποντας τους επενδυτές. Αυτός είναι και ο λόγος που η διάσωση της Κύπρου θα στοιχίσει πολύ περισσότερο από 17 δις.

Ο κ. Σιαρλή, όπως αναφέρεται, είναι ως εκ τούτου σίγουρος για ένα καλό αποτέλεσμα, όχι μόνο λόγω των επιχειρημάτων του. «Ο Θεός μας αγαπάει», λέει ο υπουργός με μάτια που λάμπουν. «Έχει δημιουργήσει εδώ, στο βυθό της θάλασσάς μας, κάτι που δεν φαίνεται αλλά που μυρίζει. Είναι η υπέροχη μυρωδιά του φυσικού αερίου. Τα κέρδη μας είναι τόσο μεγάλα που δεν μπορούν να αναφερθούν σε αυτή την αίθουσα. Πιστέψτε με, όλα θα πάνε καλά».

Αναφέρεται επίσης ότι, τα πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Κύπρου αποφέρουν ήδη μεγάλα κέρδη στις ενδιαφερόμενες εταιρείες ενέργειας.

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ